envanligman

Direktlänk till inlägg 19 mars 2013

Min Mb Crohn

Av Magnus - 19 mars 2013 22:45

Som jag berättade tidigare var jag bunden vid mitt dropp ca 8-9 veckor för att min inflammerade tarm skulle få chans att läka och vila. Allt efter veckorna gick och tarmen ändå inte visade några tecken på att läka, gjorde att hoppet försvann mer och mer.

Enda fördelen var att tarmen och kroppen fick vila från smärta och att dom fistlar som bildats pga sjukdomen ej längre rann av var som annars är ett vanligt problem hos oss med  Crohn.


En fistel är en kanal, eller gång som bildas genom kroppen från tarmkanalen och ofta mynnar ut i närheten av analöppningen, men kan också mynna ut på magen eller andra ställen på kroppen.

På mig var det en av dom första symptomen jag hade då det konstaterades att jag hade Mb Crohn.

Blir det stopp i dessa var gångar bildas en böld som växer snabbt..


Då jag insåg att veckorna på sjukhus ändå inte skulle göra mig frisk och att jag förmodligen skulle hamna i samma situation som innan så fort droppet togs bort, gjorde mig rätt förtvivlad. Jag ville inte vara sjuk, i den åldern fattade man inte vad man gjort för fel för att få denna sjukdom, och det enda man ville var att få vara som alla andra, och umgås med kompisar och allt som killar i tonåren gör.


En helg i slutet på 8-9 veckors perioden med dropp, fick jag kopplas loss från droppmaskinen och följa med hem. Jag kan ännu minnas hur härligt och nästan spännande det var att få komma ut i bilen, men en vanlig droppåse fastsatt i handtaget i taket på bilen och få åka med hem!


Bara att få komma hem och träffa vår hund Bonzo! Och vara i en annan miljö var helt underbar!


Även om jag visste att jag var tvungen att åka tillbaka rätt snart så var det värt såå mycket!


                                                  


       ***



Många samtal med läkare och specialister, och med rådet att ta bort den sjukaste delen av tarmen, dvs HELA tjocktarmen och sätta en stomipåse på magen, eller leva med blödande mage och risk för fler och värre komplikationer var mina val.


Jag kunde omöjligt tänka mig att gå med en påse på magen, och att tillfälligt operera bort tjocktarmen, och ha en stomi under ett par år för att låta sjukdomen få ytterligare en chans att läka fanns ej i mitt fall. Tarmen var för inflammerad.


Beslutet togs att droppet skulle tas bort, jag skulle sakta få börja och vänja mig vid vanlig föda igen.

Saftsoppa, kokt fisk utan salt eller andra kryddor och kok osaltat ris var det jag fick börja med.


Längtan efter god smaksatt mat blev inte mindre, och listan efter saknade och efterlängtade maträtter i min bok blev allt längre..


Jag minns ej hur länge jag var tvingad till att äta slaggfri kost men tror det var ca en vecka innan jag fick börja att försiktigt gå över till vanlig mat.


Det tog inte många dagar efter att jag börjat äta fast föda igen innan sjukdomen var precis som vanligt.


Blödande tarm och ständiga toalett besök, dag som natt.

Kroppen var som ett skelett, vid 14 års ålder tror jag att jag vägde drygt 40 kg.


Trots alla övertalningsförsök från läkare vägrade jag att sätta stomi på magen, minns så väl hur osams jag var med dom, en läkare sa -Du får skylla dig själv!

En stomi är din ENDA chans! sen försvann han ut från rummet och slog igen dörren!

Då, just då, beslutade jag mig för att bevisa motsatsen....

Mer om detta en annan dag.






           *** Våga tro på dig själv, för om Du inte gör det, varför ska nån annan då göra det...***







 
 
Ingen bild

Cecilia

20 mars 2013 08:28

Min kämpe <3

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus - 16 februari 2017 10:52


Oj, det var så längesen jag skrev nåt att jag nästan lömt att bloggen fanns! Det har hänt en hel del sen sist. Nystartade företaget MM Hunt & Foresty AB rullar på för fullt och jag trivs även om det bitvis är långa dagar! Det bästa är att jag h...

Av Magnus - 15 september 2015 20:28

En dag började jag och sambon prata om saker vi bör ( läs måste ) fixa hemmavid.Tanken var väl, att denna sommar skulle vi inte ha massa projekt, utan njuta av ledigheten, men lite fix i trädgården kan man väl hinna med!Vår tomt har en gammal stenmur...

Av Magnus - 15 september 2015 16:59


Igensatta diken gör ingen glad, tillväxten på skogen stannar och marken blir försurad.Jag har via samråd med Skogsstyrelsen fått tillstånd att rensa alla befintliga diken på min ca 70ha stora skog.   Vi resning av skogsdiken får man inte ändra...

Av Magnus - 29 augusti 2015 12:27

Har hänt mycket under tiden sen jag bloggade senast! Sen 1/1 2014 är jag nu skogsägare och kommer nog skriva en del om det! Att jag sen började spela golf, ja.. Varför kan man undra! Så mkt tid över har man ju inte, men det är verkligen rogivan...

Av Magnus - 25 juni 2013 23:21

Oj, Nu var det längesedan jag skrev nånting här! Men tiden och inspirationen har inte riktigt funnits.   Har en hel del att skriva om, Bla årets Vätternrunda :-)   Kvällens inlägg kommer mest bestå av bilder från en härlig fiskekväll med sone...

Ovido - Quiz & Flashcards